Ce nu am învățat în școală

– Tati, la ce-mi folosește algebra în viață?
– Cum la ce, fiule? Ca să știi să-ți ajuți copilul la teme!

Mai în glumă, mai în serios, cu toții ne-am întrebat la ce bun sunt împănate programele școlare cu atâtea informații inutile și de ce nu sunt adaptate din când în când societății în care trăim. Sistemul românesc de învățământ se dă în montagne russe din 1989 încoace, fără nicio intenție evidentă de a se opri într-un punct de echilibru. Deciziile care se iau sunt din ce în ce mai elucubrante, de la mafia manualelor alternative și până la manualele online, în condițiile în care sunt școli fără curent sau încălzire și copii care parcurg pe jos kilometri întregi pe zi. Nu degeaba puterea este considerată cea mai mare ispită a omului: se pare că orice contact cu un scaun bine plasat în birouri luxoase și comode conduce inevitabil la fracturarea contactului cu realitatea.
N-am avut privilegiul, copil fiind, să mi se predea religia în școală. Mi s-au predat, în schimb, „cunoștințe social-politice” și „cunoștințe civice” în gimnaziu (structura instituțiilor statului socialist și ierarhia lor), fizică, matematică și chimie la liceu la prima clasă de uman, teorii inutile și contradictorii în facultate și extrem de rar lucruri care mi-au folosit mai târziu. Dacă stau să mă gândesc bine, am început să învăț cu adevărat din cărți sau de la oameni, în afara școlii de orice fel și/ sau după terminarea ei. Nu înțeleg în numele căror interese sau al cărei pretinse corectitudini politice se încearcă acum eliminarea oricăror valori care mai rămăseseră pierdute prin programele analitice, de la lecțiile de religie și de istorie și până la autorii studiați în ora de română. Sunt totuși lucruri care ne definesc identitatea și care ne sunt esențiale, n-ar trebui să lipsească din educația de bază a tuturor, și sunt altele care, după mine, ar trebui învățate separat, de cei care aleg un anumit domeniu de studiu. Nu încerc să minimizez importanța vreunei materii, dar în fața problemelor grave ale vieții cred că mai degrabă ne-ar folosi să știm să ne rugăm, să știm să ne controlăm sau să punem mâna pe o carte de valoare, decât să ne amintim teorema lui Menelaus, adunarea vectorilor, ce e percolarea sau cum se determină formula moleculară.
Acum, după ce presa și internetul au fost martorii atâtor discuții încinse și argumente pro și contra predării religiei în școli, suntem îndreptățiți să ne întrebăm, în definitiv, ce ar fi cu adevărat util pentru copiii noștri dacă li s-ar preda la clasă. Dacă suntem cu toții de acord că scopul nu ar trebui să fie acela de a crea regimente de amploaiați burdușiți de informații și spălați pe creier, incapabili de inițiative și reacții, ci oameni fericiți, care să-și trăiască viața responsabil, frumos și conștient, atunci vă sugerez să vă gândiți cum ar schimba viața generațiilor viitoare câteva lucruri pe care fiecare dintre noi ar fi bine să le studieze ca materii în școală și nu să le pice la examenele date de viață: cum să înveți; cum să citești; cum să comunici eficient; cum să-ți descoperi talentul/ abilitățile; cum să creezi o impresie favorabilă; cum să-ți administrezi timpul; cum să-ți stabilești prioritățile; cum să-ți administrezi banii; cum să negociezi, cum să nu te lași manipulat; cum să mănânci corect; cum să-ți gestionezi emoțiile/ sentimentele.
V-am propus așadar o listă, cu ordinea întâmplătoare, la care vă invit să adăugați și dvs. ce credeți că i-ar face pe copiii noștri mai buni, mai fericiți, mai puternici, mai optimiști.

Iar Iisus i-a chemat la Sine, zicând: Lăsaţi copii să vină la Mine şi nu-i opriţi, căci împărăţia lui Dumnezeu este a unora ca aceştia. (Luca 18, 16)

Reclame
Published in: Fără categorie on 11/07/2015 at 10:09  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://oanabazavan.wordpress.com/2015/07/11/ce-nu-am-invatat-in-scoala/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: