Ne curg prin vene picături de ură

”Să moară duşmanii mei dacă nu e aşa!”

 Românul e născut … poet, zice vorba. Dar când coboară din turnul de fildeş cu picioarele pe pământ, românul nostru e cât se poate de cuplat mai degrabă la versuri de manea. ”Să moară duşmanii mei dacă nu e aşa!”

Mii de cioburi

Se declanşează scandalul Roşia Montană. Previzibil, ne împărţim repede în tabere pro, tabere contra, tabere contra celor contra, şi ne înjurăm cu spor, în funcţie de gradul de implicare, ba pe stradă, ba prin ziare, ba pe reţele de socializare. Se  întâmplă tragedia cu copilaşul şi câinii maidanezi, exact ce ne lipsea! Găsim motiv să ne divizăm iar în bisericuţe, grupuleţe şi să ne măsurăm scara decibelică unii împotriva celorlalţi. Se dă sau se schimbă o lege? Ideal! Un nou pretext de gâlceavă între românii de stânga, românii de dreapta, românii de centru, românii de extreme, nici n-ai idee în câte direcţii diferite se pot angaja! Mai ales în momentele cele mai importante, când ar trebui să fim uniţi şi să tragem toţi în aceeaşi direcţie, ne risipim în mii de cioburi ca un vas de proastă calitate zdrobit pe caldarâm. “Divide et impera” (dezbină şi stăpâneşte) e un principiu vechi de vreo 2400 de ani, dar noi, semeţii cetăţeni “civilizaţi” şi “informaţi” ai secolului XXI, nu deschidem ochii şi nu pricepem că sămânţa de sfadă e aruncată constant în ogorul nostru pentru că e foarte convenabil aşa, să ne muşcăm între noi şi să nu mai fim atenţi la lucrurile importante cu adevărat. 

Scuipând venin

Evreii primeau de la Moise poruncă, în vremuri de o cruzime greu de imaginat în zilele noastre: “De vei întâlni boul duşmanului tău sau asinul lui rătăcit, să-l întorci şi să i-l duci!”. Noi, oameni (post)moderni şi cu pretenţii, avem ciudă pe ovinele şi caprinele de dincolo de gard. “Să moară capra vecinului” e o expresie care, după câte ştiu eu, nu are echivalent şi în alte limbi de circulaţie (dacă ştie cineva ceva, daţi de ştire!). Oare să fie un mod de gândire care ne caracterizează? De unde atâtea frustrări, atâtea complexe, atâta ură adunate în subconştientul colectiv? Nu suntem, cred, cel mai năpăstuit popor din Europa, nu mai zic din lume. Am avut perioadele noastre de restrişte, e adevărat, dar hai să nu mâniem pe Dumnezeu, mai mult ne-a fost căldicel decât greu. Şi totuşi, ne circulă prin vene picături de ură, de invidie şi de ciudă. Şi, ce e mai grav, veninul ni-l vărsăm pe fratele nostru, pe aproapele pe care hristos ne învaţă să-l iubim ca pe noi înşine. Cel care are aceleaşi dureri, aceleaşi bucurii, aceleaşi sentimente şi aceleaşi greutăţi ca şi noi.

Un singur vrăjmaş, o singură luptă

„Iar Eu zic vouă: Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, faceţi bine celor ce vă urăsc şi rugaţi-vă pentru cei ce vă vatămă şi vă prigonesc, ca să fiţi fiii Tatălui vostru Celui din ceruri, că El face să răsară soarele şi peste cei răi şi peste cei buni şi trimite ploaie peste cei drepţi şi peste cei nedrepţi”. (Matei 5, 44-45)

Se găsesc în cărţile de rugăciuni cereri speciale “împotriva vrăjmaşilor”. Eu cred că singurul vrăjmaş care ar trebui să ne preocupe este cel nevăzut. Sau cel din propria noastră minte. De acolo ne vine răul cu adevărat, nu de la cel de lângă noi. “Când căile omului sunt plăcute înaintea Domnului, chiar şi pe vrăjmaşii lui îi sileşte la pace” (Solomon, 16 -7). Restul e doar scenarită ieftină şi micime sufletească. 

Reclame
Published in: on 04/11/2013 at 19:11  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://oanabazavan.wordpress.com/2013/11/04/ne-curg-prin-vene-picaturi-de-ura/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: