Printre gratii

Libertatea adevărată nu pică din cer, ci se câştigă cu scrâşnete din dinţi.

Cu cât se zbate mai tare omul pentru confortul propriu şi pentru o viaţă fără griji, cu atât îşi înnoadă mai tare şireturile între ele. Goana cotidiană nebună, fără scop şi fără sens, nu ne face nici mai liberi, nici mai fericiţi şi, culmea, nici măcar mai eficienţi. Căci cu cât agitaţia e mai mare, cu atât lanţurile se încurcă mai tare şi ne strangulează mai mult. Sclavia a existat dintotdeauna, în diferite forme. Cine crede că am scăpat de ea, se înşeală. Şi nu mă refer numai la neosclavagismul multinaţionalist în care trăim, şi în care, pentru o funcţie un picuţ mai bine plătită şi mai americănesc-răsunătoare (spune-i bunicii tale că eşti procurement manager, sau key-account officer), ni se îmbolnăvesc tinerii de surmenaj pe plantaţiile ciocoilor venetici.

Complici la propria înrobire?

Dintre toate formele de constrângere pe care le experimentăm cu toţii, cea mai periculoasă mi se pare îngrădirea minţii, care nu se poate realiza decât cu acordul, dacă nu chiar cu complicitatea noastră. La aceasta consimţim cel mai adesea comod şi suficient, aruncându-ne în psihologia ieftină, clişeizată, atât de dragă românului „emancipat” şi „sofisticat” al anului 2012. De ce să ne deschidem mintea şi ochii, să facem un minim efort de a vedea dincolo de coaja lucrurilor, când e atât de simplu să ne ascundem (şi, în final, să ne pierdem) în şabloane răsuflate? „Merge şi aşa”, „asta-i viaţa”, „toţi sunt la fel” şi alte generalizări asumate şi lingvistic şi „filosofic” ne îngustează perspectivele şi ne înţepenesc în colocvial. Şi dacă suntem de acord cu Ţuţea atunci când spune că libertatea omului e partea divină din el, cât de vinovaţi vom fi găsiţi pentru că am sufocat scânteia dumnezeirii din noi în carcera sordidă a propriei mediocrităţi? „Staţi deci tari în libertatea cu care Hristos ne-a făcut liberi şi nu vă prindeţi iarăşi în jugul robiei”. (Galateni – 5,1)

Ştampila şi destinul

Dacă ne căutăm scăparea din această cursă, trebuie să-i conştientizăm cauzele: libertatea nu are loc în suflet până nu ne eliberăm din sclavia faţă de păcat: „Ei le făgăduiesc libertate, fiind ei înşişi robii stricăciunii, fiindcă ceea ce te biruieşte, aceea te şi stăpâneşte”. (Petru, II, 19) Libertatea adevărată aşadar nu-ţi pică din cer (sic!), ea se câştigă cu scrâşnete din dinţi şi cu sacrificarea până la sânge a orgoliului, patimii şi îndărătniciei personale. „Robeşte-mă, Doamne, ca să fiu liber!” trebuie să treacă din paradoxul verbal în carne şi în suflet, să te ardă, să te trăiască, să devină respiraţie şi inspiraţie.

La sfârşit de iulie vi s-a cerut să luaţi o hotărâre pentru soarta statului. Greu lucru pe sufletul fiecăruia. Fiecare român s-a inflamat pentru o cauză sau alta şi a ales după cum a crezut de cuviinţă. Deşi, în buna tradiţie stalinistă, nu contează cine votează, contează cine numără voturile. Eu acum vă întreb: dar pe destinul propriu cum ne punem ştampila? Dacă Hristos S-a făcut om ca să ne dea nouă şansa de a fi dumnezei, e prea mare efortul pentru noi să ne facem robi Lui ca să ajungem stăpâni peste noi înşine şi peste această lume? Ni se promite atât de mult, şi nouă ne e lene? Lucrăm la pământul arid al sufletului şi-l facem roditor pe seceta vremii acesteia, sau ne complacem în statutul de robi ai lumii, depresivi şi mizantropi, complexaţi şi frustraţi dar aroganţi şi roşi de ambiţii mărunte, angoase şi obsesii? Vă provoc la referendum pentru voi înşivă!

Reclame
Published in: on 12/03/2013 at 20:16  Lasă un comentariu  
Tags: , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://oanabazavan.wordpress.com/2013/03/12/printre-gratii/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: