Raţiune şi simţire (Sense and sensibility – 1995)

Regizor: Ang Lee
Scenarist: Emma Thompson, după romanul lui Jane Austen
Actori: Hugh Grant, Emma Thompson, Alan Rickman, Kate Winslet

Revenim cu o peliculă clasică, recunoscută şi apreciată oficial cu un Oscar, 27 alte premii (din care două Globuri de Aur pentru cel mai bun film şi pentru cel mai bun scenariu adaptat) şi 28 de nominalizări (la Oscar, Globurile de Aur, premiile Bafta şi altele). În vârtejul cotidian al mult discutatei crize, al sclavagismului post-capitalist în care trăim, avem prilejul, datorită Emmei Thompson care a rescris pentru marele ecran povestea binecunoscută creată de Jane Austin, de a face o incursiune romantică în Anglia din prima jumătate a secolului 19, în vieţile a două tinere care, pierzându-şi tatăl, îşi văd brusc distruse şi şansele la fericire şi la o viaţă decentă, întrucât averea acestuia rămâne băiatului din prima căsătorie. Cum reacţionează protagonistele în faţa morţii şi a sărăciei, în faţa bolii, a iubirii, a nefericirii şi a împlinirii, aflăm pe parcursul unei ore şi jumătate de capodoperă cinematografică. Expresia „balsam pentru suflet” îşi găseşte definiţia în acest film. Cei cărora le place atmosfera de epocă îl vor urmări cu încântare, costumele şi peisajele sunt realizate cu un mare simţ artistic, ambele aspecte fiind nominalizate la Oscar ca şi coloana sonoră (care a primit şi Globul de Aur), replicile respiră inteligenţa, umorul şi fineţea autoarei, iar interpretarea nu cred ca mai necesită comentarii, având în vedere numele „grele” de pe afiş, care nu se dezmint.
Ca şi în alte opere ale genului, poveştile de viaţă ale personajelor sunt pretexte pentru crearea unui tablou general al epocii, cu rigorile ei sociale, cu codul ei strict de maniere şi regulile aspre de comportament, care de cele mai multe ori creează conflicte între „raţiune şi simţire”: „Mereu resemnare şi acceptare. Mereu prudenţă şi onoare şi datorie. Elinor, unde ţi-e inima?”
Dacă în cele din urmă fetele reuşesc să împace pornirile inimii cu regulile impuse de raţiune, rămâne de văzut…

Reclame

The URI to TrackBack this entry is: https://oanabazavan.wordpress.com/2012/03/04/ratiune-si-simtire-sense-and-sensibility-1995/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: