Dineu cu prosti

Regia: Ion Caramitru
Autor: Francis Veber
Scenografie: Florilena Popescu Farcasanu
În rolurile principale: Horaţiu Mălăele, Şerban Ionescu, Medeea Marinescu, Alexandru Bindea

Din când în când e bine să mai lăsăm telecomanda să se odihnească şi să mergem să vedem o reprezentaţie „live”, incomparabilă cu orice efect cinematografic. Într-o astfel de combinaţie „radioactivă”, cu Ion Caramitru pe scaunul regizoral şi cu Horaţiu Mălăele în rolul principal, într-o piesă plină de umor franţuzesc rafinat şi efervescent, succesul vine de la sine.

Un grup de prieteni, intelectualişti şi sarcastici, experimentează cât de departe poate ajunge prostia omenească. În fiecare săptămână organizează o serată la care fiecare invită un pesonaj naiv şi aiurit, considerat de gazde un posibil monument al prostiei omeneşti, fără ca acesta să bănuiască nimic. Pierre (Şerban Ionescu) e convins că a descoperit prostul perfect şi se pregăteşte să-l conducă pe acesta, François Pignon (Horaţiu Mălăele), la dineul săptămânii. Lucrurile iau o turnură nebănuită şi candidatul serii perfecte ajunge să răzbune, fără să vrea, cruzimile morale aplicate tuturor proştilor invitaţi vreodată în cercul „isteţilor”. Piesa se desfăşoară ca un joc de domino, în care odată picată prima piesă, celelalte se rostogolesc cu repeziciune după ea. Triunghiul amoros, prietenul înşelat şi recuperat, inspectorul fiscal sunt câteva din elementele care piperează povestea prostiei omeneşti puse sub lupa cinismului snob.

Printre lacrimile de râs se strecoară totuşi şi o undă de amărăciune: aparenţele nu sunt niciodată bune de înghiţit pe nemestecate, iar cel pe care ne grăbim să-l catalogăm şi să-l etichetăm poate fi instrumentul trezirii noastre. Cel care prosteşte poate foarte uşor deveni cel prostit, şi superbia iniţială se poate prăbuşi – să sperăm – într-o smerire binevenită.

Dacă încă nu aţi ajuns la teatru pentru această piesă, vă invit cu căldură să vă rupeţi din cotidian şi să mergeţi să vă destindeţi la o comedie garantată, scrisă cu talent acid şi rafinat, tradusă cu mult dar de Tudor Ţepeneag şi pusă în scenă de o echipă admirabilă.

Moto:
El prinde pe înţelepţi în isteţimea lor şi sfatul celor înşelători iese prost. (Iov, 5, 13)

Reclame

The URI to TrackBack this entry is: https://oanabazavan.wordpress.com/2011/08/17/dineu-cu-prosti/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: