Filantropica

Regia: Nae Caramfil

Scenariul: Nae Caramfil

În rolurile principale: Mircea Diaconu, Gheorghe Dinică, Mara Nicolescu, Viorica Vodă

A câştigat numeroase premii, pe plan internaţional: Premiul juriului european pentru tineret la Festivalul international de filme de dragoste, Mons, 2002, Premiul special al juriului, Wiesbaden, 2002, Premiul publicului, Festivalul de film de la Paris, 2002, Premiul pentru cel mai bun scenariu, Newport Beach, SUA, 2003, Premiul publicului, Bratislava, 2003, Premiul publicului, Wurzburg International Filmweekend, 2003, şi pe plan naţional: cel mai bun film, cel mai bun scenariu, cea mai buna actrita (Mara Nicolescu), cel mai bun actor (Mircea Diaconu), premiul pentru costume (Svetlana Mihailescu), premiul special pentru actorul Gheorghe Dinica, toate acordate de UCIN  

„Gândiţi-vă pe cine plătiţi atunci când daţi bani cerşetorilor!” spune un anunţ afişat de Primăria Ploieşti  zone circulate ale oraşului.

„Socoteşte milostenia nu ca o cheltuială ci ca un venit, nu ca o pierdere ci ca un câştig, căci tu, prin ea, dobândeşti mai mult decât ai.” spune Sfântul Ioan Gură de Aur.  

„Tu însă, când faci milostenie, să nu ştie stânga ta ce face dreapta ta, Ca milostenia ta să fie într-ascuns şi Tatăl tău, Care vede în ascuns, îţi va răsplăti ţie.” spune Sfântul Evanghelist Matei (Ev. Matei, 6, 3-4)”

„Vă e milă? V-am luat banii! Ha ha ha ha!” spune Gheorghe Dinică dând viaţă cu binecunoscuta-i genialitate unui personaj grotesc, cinic şi fascinant care face epocă deja în cinematografia românească: Pepe, un tip isteţ, abil şi lipsit de scrupule, a organizat şi a dezvoltat o profitabilă reţea de cerşetori în Bucureşti, compunându-i fiecăruia câte o „partitură” de smuls suspine. Cea mai proaspătă victimă a lui devine Ovidiu (Mircea Diaconu), un profesor de liceu trecut de prima tinereţe, cu aspiraţii de scriitor dar cu un venit ridicol de mic, disperat de atracţia sa faţă de o „păpuşică” dependentă de mall, cu aere de vedetă şi pretenţii financiare mult peste posibilităţile bietului amorez. Vrând-nevrând Ovidiu se pretează la jocurile maestrului textier care inventează fiecărui cerşetor din subordinea sa vieţi, replici şi caractere pentru impresionarea sigură a trecătorilor:  „Vino la mine şi impresionează-mă! Emoţionează-mă! Stoarce-mi o lacrimă! Vorbeşte-mi de săraca fetiţă cu chibrituri pe care vrei să o ajuţi. Ce-i lipseşte ei? O blăniţă? Un apartamenţel? Mâna întinsă care nu spune o poveste nu primeşte pomană! Fii profesionist, ce dracu!” 

Profesorul se trezeşte însă peste noapte cu o viaţă paralelă (sau două !?), care i se complică treptat cu una bucată nevastă, două bucăţi matahale trimise să recupereze nişte datorii, una bucată elev certat cu disciplina dar care i-a intrat pe sub piele şi ar face orice să-l scoată din necazuri şi multe alte belele din care habar nu are cum să mai iasă.

O lume subterană pe care tu, cititorule, probabil nu o cunoşti dar o bănuieşti, cu care nu vrei să ai de-a face dar uneori o sponsorizezi fără să ştii. Cât procent e realitate şi cât e ficţiune în film? Poţi să vezi, dincolo de o mână întinsă spre tine, un scenariu pus la punct în detaliu de vreun Pepe? Şi atunci, când vezi privirea de căţeluş a vreunui cerşetor în mijlocul străzii, cum ieşi din încurcătură?

Să asude milostenia ta în mâinile tale până cunoşti cui dai. (Didahia sau Învăţătura celor 12 Apostoli)

Reclame
Published in: on 14/07/2010 at 13:40  Comments (2)  
Tags: , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://oanabazavan.wordpress.com/2010/07/14/filantropica/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 comentariiLasă un comentariu

  1. EXTRAORDINAR, se pare ca ai pe aici numai filme bune. Le-am vazut pe toate. Sa sti ca bazavanii au o predilectie catre informatie, filme si carti. Cristina Bazavan spunea ca citeste 2 carti pe saptamana. Eu zic ca vad 5 filme pe saptamana.

  2. Multumesc, ma bucur ca-ti place blogul!


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: