Kingdom of Heaven (2005)

Regia: Ridley Scott

Scenariul: William Monahan

În rolurile principale: Orlando Bloom, Liam Neeson, Edward Norton, Ghassan Massoud, Eva Green, Brendan Gleeson, Marton Csokas

3 premii (cel mai bun actor – Orlando Bloom, premiul Societăţii pentru efecte vizuale) şi 11 nominalizări

Fii fără frică în faţa duşmanilor. Fii curajos şi drept pentru ca Dumnezeu să te iubească, Spune întotdeauna adevărul, chiar dacă te duce la moarte. Apără-i pe cei neajutoraţi şi nu face niciun rău. Acesta este jurământul tău.

Mă gândeam că doar această replică din film ar fi un comentariu mai mult decât suficient pentru filmul pe care vi-l recomandăm în acest număr. Dar întrucât titlul filmului este o expresie atât de „clasică” pentru urechile unui creştin, am considerat că este cazul să vă avertizez din start că este mult mai mult decât pare a fi: printre altele, un film istoric, un film de acţiune (cu multe scene destul de crude chiar), un film de dragoste dacă vreţi, şi nu în ultimul rând, evident, o peliculă formatoare de Conştiinţă.

Balian este un tânăr fierar greu încercat de Dumnezeu. Aşa cum el arde fierul ca să-l modeleze, şi el este „ars” la rândul lui cu o experienţă înfiorătoare, pe punctul de a-l face să-şi piardă credinţa: iubita lui soţie  naşte un copil mort şi doborâtă de durere se sinucide. În cea mai cruntă suferinţă, Balian primeşte vizita unui grup de cruciaţi care călăreau spre Ierusalim. Conducătorul grupului, Godfrey de Ibelin, îi mărturiseşte că este tatăl lui şi îi oferă o viaţă mai bună alături de el şi şansa de a merge la Ierusalim în căutarea mântuirii. Drumul lor împreună este unul iniţiatic din mai multe perspective: Balian primeşte lecţia verticalităţii de la tatăl său, nu numai prin jurământul redat mai sus ci şi prin exemplul personal, învaţă să-i fie demn succesor şi să apere credinţa adevărată şi Ierusalimul împotriva adevăraţilor inamici. Află care sunt „cruciaţii” şi care sunt duşmanii Crucii, învaţă arta războiului şi arta supravieţuirii, învaţă să discearnă valorile de non-valori. Primeşte „botezul” prieteniei şi demnităţii de la cei cu care îşi încrucişează armele, învaţă ce înseamnă buna convieţuire cu cei de alt neam şi altă religie, primeşte de la regele său cel mai important dar pe care acesta i-l putea oferi: lecţia că inclusiv în faţa regelui şi a oricărui om care deţine puterea, sufletul îşi aparţine, şi nu trebuie să faci nimic împotriva conştiinţei tale, indiferent cine ce îţi cere.

Dar, lucrul cel mai important poate, învaţă că Împărăţia cerurilor nu e între zidurile cetăţii râvnite de atâta amar de vreme de toţi, ci în mintea şi în sufletul fiecăruia.

Eu vă doresc să ajungeţi pe urmele lui Balian în cetatea Mântuitorului, dar mai ales să aflaţi, ca şi el, Împărăţia cerurilor!

Reclame

The URI to TrackBack this entry is: https://oanabazavan.wordpress.com/2009/11/03/kingdom-of-heaven-2005/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: