Alexandru (2004)

 

Regia: Oliver Stone

Scenariul: Oliver Stone, Christopher Kyle

În rolurile principale: Colin Farrell, Angelina Jolie, Val Kilmer, Anthony Hopkins, Jared Leto

Sunt câteva persoane în istoria omenirii fără de care se spune că faţa lumii ar fi fost cu totul alta astăzi. Un astfel de personaj este Alexandru, numit Macedon sau Cel Mare, educat în spiritul eroismului miturilor antice de nimeni altul decât Aristotel, influenţat puternic de personalitatea părinţilor săi, crescut cu conştiinţa măreţiei lui şi a faptelor care se aşteaptă de la el, şi care, în scurta, sângeroasa şi glorioasa lui viaţă reuşeşte să unifice aproape 90% din lumea cunoscută la vremea aceea (secolul IV înainte de Hristos) şi deschide astfel posibilităţi nelimitate de răspândire pentru cultura şi civilizaţia Greciei. „Alexandriile” construite de el, „extensii ale lui Alexandru însuşi”, după cum comentează chiar contemporanii lui, ajung centre culturale de referinţă în lumea antică şi întrupează dorinţa cea mare a eroului: „Să eliberăm popoarele lumii! Asta ar depăşi gloria lui Ahile, chiar şi a lui Heracle! O faptă de vitejie care poate rivaliza cu Prometeu, care i-a fost prieten omului!”

Intrăm, prin acest film care a reunit pe generic nume sonore şi premii importante, în lumea interioară a lui Alexandru, începând din copilăria zbuciumată şi traumatizată şi până la moartea lui prematură, la numai 32 de ani. Îl cunoaştem în ipostaze nebănuite, în relaţia controversată pe care o are cu mama sa (Angelina Jolie), dar şi cu tatăl care îi lasă moştenire un regat mic dar puternic şi o misiune îndrăzneaţă (Val Kilmer), cu prietenul său de-o viaţă (Jared Leto), cu camarazii de arme, cu soldaţii pe care îi struneşte cu o psihologie demnă de invidiat, cu duşmanii cei mai înverşunaţi (printre care şi Regele Darius al Persiei).

Dincolo de anumite aspecte controversate din viaţa lui Alexandru, care trebuie înţelese prin prisma faptului că trăia totuşi într-o lume păgână, pre-creştină, pelicula este categoric o capodoperă, imaginile poartă amprenta stilului regizoral de geniu al lui Stone, în special scenele de luptă fiind demne de epopeea alexandrină. Se pare că însuşi regizorul, dar şi profesorul Fox, consilierul istoric al acestuia, au ţinut morţiş să participe la aceste scene în costume de generali macedoneni, să simtă febra faptelor de vitejie pe care le descriu.

Pe lângă faptul că ni se oferă portretul unei perioade istorice pe care nu avem voie să nu o cunoaştem, perspectiva este impresionantă mai ales întrucât putem privi toate acele evenimente prin ochii lui Alexandru; avem astfel acces în mintea unui om care părea că visează un destin prea mare pentru el, dar care nu numai că şi-a văzut visul împlinit, ci l-a şi depăşit, dovedind astfel că „Soarta ţine cu cei curajoşi”. Generalul Ptolemeu (Anthony Hopkins), participant la toate evenimentele importante, care după moartea lui Alexandru înfiinţează dinastia faraonilor Ptolemei în Egipt, echilibrează perspectiva subiectivă a cuceritorului cu distanţa obiectivă pe care vârsta, înţelepciunea şi deceniile scurse de la moartea acestuia i-o permit, dar nu încetează să şi-l amintească pe Alexandru ca pe singurul colos pe care i-a fost dat să îl cunoască: „Era un zeu […] Când Alexandru te privea în ochi, erai în stare să faci orice. În prezenţa lui, pe lumina lui  Apollo, deveneam mai buni decât noi înşine”.

Vă doresc tuturor să aveţi, asemenea lui Alexandru, puterea nesecată de a vă urma visul şi darul de a scoate tot ce e mai bun din cei din jur!

Reclame
Published in: on 21/08/2009 at 10:31  Lasă un comentariu  
Tags: , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://oanabazavan.wordpress.com/2009/08/21/filme-de-vazut/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: