Ben-Hur (1959)

Regia: William Wyler  

Scenariul:  Karl Tunberg, după romanul omonim al lui Lew Wallace 

În rolurile principale:  Charlton Heston, Stephen Boyd, Jack Hawkins, Haya Harareet , Hugh Griffith 

Producător: Sam Zimbalist 

Pelicula a câştigat 11 premii Oscar, 4 Globuri de aur, 1 premiu Bafta, 1 premiu Grammy plus alte 11 premii şi 5 nominalizări

  

A fost numit de multe ori unul din cele mai bune 10 filme ale tuturor timpurilor. Cu siguranţă un film pe care fiecare dintre noi ar trebui să-l vadă. Şi nu o singură dată … Motivele? Dacă nu vă conving toate premiile pe care le-a primit de-a lungul timpului, deşi, credeţi-mă, merită fiecare miligram de aur din fiecare statuetă Oscar, atunci imaginaţi-vă următoarea combinaţie: film religios de referinţă, film istoric care a inspirat o generaţie întreagă de producători şi regizori, film de acţiune, cu una din cursele cele mai bine realizate din istoria cinematografiei, film de dragoste, prietenie, trădare şi răzbunare, mântuire, minuni, politică, sclavie, destin, aventură, jocuri de lumini neexperimentate de niciunul din regizorii perioadelor anterioare, efecte speciale şi sonore premiate şi apreciate la scară largă, toate acestea, atenţie, în anul 1959, deci acum 50 de ani!

Planurile şi cadrele se suprapun într-o întrepătrundere de intrigi care pendulează de la nivelul personal al poveştii protagonistului la nivelul general al vieţii, patimilor şi răstignirii lui Hristos cu care merge în paralel, aducându-le succesiv în prim plan, astfel încât devine greu de spus care dintre ele reprezintă subiectul filmului. În plus, personajele se creează, intră în lumină şi ies în conuri de umbră printr-o tehnică fermecătoare, se descoperă şi se recreează în permanenţă. Veţi vedea figuri istorice şi religioase celebre (Pilat din Pont, Iosif – logodnicul Mariei, magul Balthasar) şi reprezentări subtile ale lui Hristos neîntâlnite în niciun alt film, interacţionând cu povestea protagonistului într-un mod absolut neaşteptat. La fel de subtil se vor insinua şi în sufletele dumneavoastră. Subtitlul peliculei – „O poveste despre Hristos” – poate fi de asemenea „o poveste despre mine”. Sau o poveste despre orice.

Reclame
Published in: on 02/08/2009 at 16:23  Lasă un comentariu  
Tags: ,

The URI to TrackBack this entry is: https://oanabazavan.wordpress.com/2009/08/02/ben-hur-1959/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: