Colecţia „Ardelenii”

Regizori:  Dan Piţa, Mircea Veroiu

Scenarist: Titus Popovici, Francisc Munteanu

În rolurile principale: Ilarion Ciobanu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Mircea Diaconu

Trebuie să recunoaştem că în douăzeci de ani de aşa-zisă democraţie am înghiţit nemestecate şi bune şi rele din Occident, probabil mai mult rele. Suntem prin urmare în cruntă lipsă de repere, în plină criză de valori.

Pe un astfel de fundal am redescoperit cu încântare o serie de filme româneşti care ar sta cu onoare alături de capodoperele genului în faţa oricărui juriu onest. Nu-mi dădusem seama că avem western-uri la fel de bune ca şi cele americane (sincer, poate şi mai bune). Cu siguranţă aţi văzut măcar una din cele trei pelicule cu „Ardelenii”.

Am pierdut anul trecut pe doi dintre maeştrii din rolurile principale, Ovidiu Iuliu Moldovan şi Ilarion Ciobanu. S-au stins în umbră, într-o tăcere pe care poate nu o meritau, iar moartea lor a fost mult mai puţin mediatizată decât achiziţionarea ultimei poşete de firmă de către vreo duduie cu prea mult silicon şi prea puţin talent, dar care oferă „inspiraţie” şi material condimentat foiţelor de scandal. Am pierdut odată cu ei doi actori care, dacă n-ar fi jucat niciun alt rol în afară de trilogia aceasta, tot şi-ar fi meritat un loc central între geniile cinematografiei româneşti.

Dacă reuşiţi să (re)vedeţi curând măcar unul din aceste filme, vă invit să acordaţi o atenţie specială personajului Traian Brad (Ilarion Ciobanu). Are în el esenţă tare de român: este o combinaţie excepţională de înţelepciune firească, de umor sănătos (“dacă te păleşte vreunul, te bat de te omor”), de demnitate neştirbită („un Brad nu se îndoaie în faţa vântului”), de principii morale de nezdruncinat („Bobule, hai cu mine c-am poftă de-o bere şi n-oi bea-o sângur să-mi iasă vorbe”), de smerenie, frică de Dumnezeu şi respect faţă de Biserică („acuma cum dau eu ochii cu părintele Iosif?!”), de patriotism şi bărbăţie în orice situaţie. Este poate sinteza cea mai reuşită a tuturor trăsăturilor care de sute de ani ne-au ţinut uniţi şi ne-au făcut ceea ce suntem cu adevărat, dincolo de timp. „Ajunge zilei răutatea ei!” (Matei 6, 34)

 

 

 

Reclame
Published in: on 27/01/2009 at 10:09  Lasă un comentariu  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://oanabazavan.wordpress.com/2009/01/27/colectia-%e2%80%9eardelenii%e2%80%9d/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: