Memorie finală (The Final Cut, 2004)

Regizor: Omar Naim

Scenarist: Omar Naim

Actori: Robin Williams, Mira Sorvino, James Caviezel, Mimi Kuzyk, Stephanie Romanov

Deşi sună ciudat, de data aceasta vă recomand călduros un film interzis sub 12 ani şi un scenariu SF mai puţin pentru previziunile sale destul de înfricoşătoare ci pentru ideile extrem de provocatoare pe care le lansează în legătură cu viaţa şi moartea, cu mântuirea sufletului şi amintirea păstrată celor plecaţi dintre noi.

O firmă americană inventează un implant organic, un cip „Zoe”, care îţi înregistrează întreaga viaţă şi care permite unor „editori” specializaţi, după moartea persoanei, să şteargă „petele” de conştiinţă de pe film şi să prezinte un memorial proiectat la înmormântare în care caracterul defunctului este „spălat” cu minuţiozitate. Părinţii plătesc bani grei pentru a obţine un astfel de implant pentru copiii lor, sperând să poată păstra amintiri dragi, fără să se gândească la consecinţe. Copiii „privilegiaţi” află că sunt purtători ai unui implant numai la vârsta de 21 de ani, când sunt consideraţi suficient de maturi pentru a înţelege şi pentru a-şi asuma o viaţă trăită permanent ca în faţa camerelor de filmat, cu conştiinţa că orice spui, orice faci, inclusiv orice vezi întâmplător, va fi văzut într-o zi de altcineva.

Alan Hackman (Robin Williams) este montatorul preferat de clienţii cei mai corupţi, datorită talentului său extraordinar de a-i cosmetiza şi de a le şterge păcatele în faţa lumii, după cum remarcă şi prietena lui: „Eşti ca un antreprenor funebru. Sau ca un preot. Sau ambele.” Ideea nu este deloc nouă, fiind reiterarea unui motiv antic, cel al „mâncătorului de păcate”, funcţie ritualică ce consta în asumarea păcatelor decedatului de către un membru al comunităţii respective care ulterior devenea paria şi nu era căutat decât la moartea unei alte persoane. Acesta este şi rolul lui Hackman, într-o societate super tehnologizată în care editorul este singurul care vede, ca un Dumnezeu, adevărata faţă a celor din jur, lucru care evident îl marchează definitiv.

Lucrurile se complică pe toate planurile atunci când filmele văzute de acest editor includ imagini prea importante şi disputate de prea multe persoane. Dar acest aspect, foarte provocator de altfel, vi-l las dumneavoastră.

Mai mari decât acestea vei vedea (Ioan 1, 50)

 

Reclame
Published in: on 14/11/2008 at 08:26  Comments (1)  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://oanabazavan.wordpress.com/2008/11/14/memorie-finala-the-final-cut-2004/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLasă un comentariu

  1. […] The Final Cut [2004] Image source: […]


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: