I Am David (2003)

Regia: Paul Feig

Scenariul: Paul Feig, după un roman de succes internaţional scris de Anne Holm

În rolurile principale: Ben Tibber, James Caviezel, Joan Plowright, Maria Bonnevie

Gen: Dramă

Produs de: Walden Media

Distribuitor internaţional: Lions Gate Films Inc.

Nu există analist politic sau jurnalist care să nu fi scris măcar o dată despre comunism, şi cu siguranţă nu există român care să nu aibă ceva de spus în legătură cu acest subiect. Suntem probabil cu toţii de acord că e o lecţie care nu trebuie uitată. Ni se oferă însă prin acest film o altă perspectivă asupra comunismului, şi anume perspectiva fiinţei care a fost grav afectată, în mod direct, de monstruozităţile comunismului, căreia i-au fost schimbate toate coordonatele vieţii, căreia i s-a impregnat fiecare celulă cu suferinţele şi cruzimea experienţei prin care a trecut. Iar când această fiinţă este un copil, care a crescut şi s-a format sau s-a deformat, mai exact, în această atmosferă, într-un lagăr comunist de concentrare, avem un motiv în plus să urmărim cu sufletul la gură odiseea ieşirii lui din acest spaţiu şi a reintegrării într-o lume normală.

Cu sufletul mutilat de pierderea părinţilor la numai trei ani, de pierderea singurului prieten pe care l-a cunoscut în acel lagăr şi de devastatorul tratament la care a fost supus în mai mulţi ani de ocnă, fără nici cea mai mică şansă de a se dezvolta psihic ca un copil normal (alţi copii din lumea „liberă” care îl întâlnesc sunt chiar şocaţi: „Tu n-ai cunoscut niciodată nimic bun”), David este ajutat să evadeze din coşmar, într-o încercare cu şanse minime de reuşită, de a ieşi din ţară şi de a traversa Europa întreagă, având la dispoziţie numai o busolă, o pâine şi o scrisoare sigilată pentru autorităţile din Danemarca, destinaţia lui finală.

Filmul depăşeşte cadrul temporal şi spaţial în care este plasat şi capătă accente mitice, transpunând în fapt o călătorie spirituală de descoperire de sine („Dar eu nu ştiu nici măcar cine sunt! Ce caut eu?”) prin recâştigarea libertăţii şi prin asumarea unor lecţii elementare: David descoperă emoţiile şi bucuriile vieţii pentru prima oară şi învaţă să zâmbească, să aibă încredere în oameni, să iubească şi să fie iubit.

Reclame
Published in: on 24/07/2008 at 08:56  Lasă un comentariu  
Tags: , , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://oanabazavan.wordpress.com/2008/07/24/i-am-david-2003/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: