The Body (2001)

Regizor: Jonas McCord

Scenariul: Jonas McCord, după un roman de Richard Sapir

Distribuţie: Antonio Banderas, Olivia Williams, John Shrapnel

 

 

The Body, un film lăudat de unii, mult criticat de majoritatea. Un sfat pentru cei din urmă: fiţi mai puţin superficiali! Aţi ratat esenţa filmului, vă rugăm să-l revedeţi, măcar finalul – merită! Sau dacă nu, revedeţi începutul, ne oferă o lecţie de credinţă la înălţimea rugăciunii Cred Doamne, ajută necredinţei mele! Un fragment din jurnalul părintelui Gutierrez (A. Banderas), o frântură de trăire intensă, capabilă chiar şi singură să dea valoare acestei pelicule: Cred că Iisus Hristos este Dumnezeu pentru că am vorbit cu el de dimineaţă în rugăciunile mele. Şi am ştiut că El e Dumnezeu de când eram copil. A fost dintotdeauna cel mai bun prieten al meu, chiar dacă eu n-am fost întotdeauna prietenul Lui. În El îmi găsesc liniştea.

The Body este departe de a se înscrie în corul cârtitorilor care au râs fericiţi în barbă la când s-a anunţat „marea descoperire” a „mormântului lui Iisus”. Dimpotrivă, mesajul este exact contrariul, şi se află splendid sintetizat pe genericul de final: Fericiţi cei ce n-au văzut şi au crezut! (Ioan 20, 29).

Un Banderas care întrupează cu mult talent imaginea unui preot devotat şi convingător, foarte diferită de cea de bandit pletos cu care ne obişnuise. O prestaţie strălucitoare şi sinceră, care demonstrează că actorul este capabil de mare dăruire, jucând cu forţă şi fără efuziuni siropoase rolul unui om mistuit de riscul de a-şi pierde credinţa.

Filmul are multe faţete, implicaţii politice cu duiumul, pentru că acţiunea are loc evident în Israel, dar toate rămân în plan secundar. Unul din leitmotivurile filmului ne confirmă: Dumnezeu nu are loc în politică. Un alt aspect ar fi interferenţele culturale, de asemenea secundare pentru subiect. Pentru farmecul şi ingenuitatea sa, menţionăm o singură replică a unui copil evreu la vederea unui crucifix: Ei pot să-l vadă pe Dumnezeul lor, wow, ce noroc au! Chiar aşa, suntem norocoşi, nu?

 

 

Reclame

The URI to TrackBack this entry is: https://oanabazavan.wordpress.com/2008/07/08/the-body-2001/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: