OMUL BICENTENAR – BICENTENNIAL MAN (1999)

Regia Chris Columbus
Distributie: Robin Williams, Embeth Davidtz, Sam Neill
Regizor: Chris Columbus

Produs de Touchstone Pictures, Columbia Pictures

Distribuitorul international Columbia Pictures

Distribuit in Romania de Transglobal Media

 

O viziune futuristă asupra mileniului trei (după o poveste de Isaac Asimov, celebru savant şi autor de opere science-fiction), în care se preconizează ca fiecare casă să se folosească de serviciile unui android, conceput special pentru a face menajul şi în general a îndeplini orice ordine date de stăpâni. Dar ca în orice joacă de-a Dumnezeu, fabricanţilor de „vieţi” li se oferă surprize de proporţii: robotul Andrew, destinat a fi „un aparat electro-casnic”, pare din start a fi altceva: încă de când e scos din cutie îşi întreabă stăpânii: „Voi sunteţi familia mea?”, pentru ca în continuare să demonstreze că este unic şi să dovedească multă creativitate, curiozitate, prietenie şi bunătate. Stăpânul lui se simte dator să îl ajute să evolueze, iar androidul, autodidact cu mari capacităţi, ajunge să îşi dorească mai presus de orice să fie liber, pentru a putea să se apropie cât mai mult de condiţia umană („V-am studiat istoria. S-au dat războaie crunte şi milioane de oameni au luptat pentru o idee: libertatea. Se pare că merită să ai acel ceva ce înseamnă atât de mult pentru atâţia oameni.”). Mai mult, învaţă să iubească, învaţă că iubind „trăieşti un miracol: poţi să ajungi în rai şi să te întorci de acolo viu. Poţi să te duci înapoi de câte ori vrei împreună cu fiinţa iubită” – un lucru pe care chiar şi noi oamenii îl înţelegem foarte greu.  

Urmărim astfel căutarea de sine a acestei stranii fiinţe pe parcursul a 200 de ani, în care el, animat şi de această dragoste pentru o stră-strănepoată a familiei care l-a cumpărat iniţial, îşi va adăuga sisteme biologice specifice omului. Ceea ce îl va face în final muritor, lucru pe care şi-l doreşte pentru a i se permite căsătoria cu muritoarea pe care o iubeşte. Filmul este presărat cu scene de un umor fin şi inocent, dar ridică şi întrebări esenţiale: ce este până la urmă natura umană? Ce înseamnă să fii om? Există criterii, o definiţie care să rezolve o astfel de problemă? Îl vor recunoaşte oamenii drept unul dintre ai lor?

O lecţie de viaţă? Cu siguranţă. O lecţie de moarte chiar, dacă vreţi … androidul evoluat îşi doreşte dreptul de a muri, ca atribut final al desăvârşirii sale ca om, ca o acceptare la un nivel superior a unui final firesc, natural: „Îmbătrânesc, corpul meu se deteriorează şi, ca al tuturor celor prezenţi, în final va înceta să mai funcţioneze. Ca robot aş fi putut trăi veşnic. Dar azi vă spun că, decât să trăiesc toată eternitatea ca o maşină, prefer să mor om. […] Acesta a fost obiectivul elementar al existenţei mele şi vreau să-l ating. Dacă vreau să trăiesc sau să mor cu demnitate.”

 

Reclame
Published in: on 08/07/2008 at 11:00  Lasă un comentariu  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://oanabazavan.wordpress.com/2008/07/08/omul-bicentenar-bicentennial-man-1999/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: