Happy Feet – Mumble, cel mai tare dansator (2006)

Film regizat de George Miller, care a contribuit de asemenea la scrierea scenariului alături de John Colle, Juddy Morris şi Warren Coleman. Producători: Doug Mitchell, George Miller şi Bill Miller. Producători executivi Zareh Nalbandian, Graham Burke, Dana Goldberg şi Bruce Berman. Muzica a fost compusă de John Powell, iar coloana sonoră include cântece interpretate de Prince, Yolanda Adams, Fantasia Barrino, Gia Farrell, Chrissie Hynde, Patti LaBelle, k.d. lang, Jason Mraz şi Pink.

A venit momentul să ne ocupăm şi de cei mici. Căci ei ar trebui să fie prioritatea noastră, mai ales dorinţa de a-i educa „întru învăţătură şi cercetarea Domnului” (Efes. 6, 4). Vă prezint astăzi un film de animaţie, realizat excepţional, cu o coloană sonoră senzaţională, cu voci inconfundabile (Robin Williams, Nicole Kidman, Elijah Wood, Hugh Jackman), şi cu o poveste despre căutarea de sine, de dimensiuni epice, din care fiecare dintre noi are ceva de învăţat.

În marea naţie a pinguinilor imperiali, în inima Antarcticii, eşti un nimeni dacă nu ştii să cânţi şi nu ai nicio şansă să-ţi găseşti sufletul pereche – o adevărată nefericire pentru micul Mumble, care este cel mai netalentat cântăreţ din lume. S-a născut cu un talent neobişnuit: dansează … step. Din păcate acest lucru îl face să fie respins de ai lui, considerat un ciudat, învinuit chiar că dansul lui a provocat lipsa de peşte din zonă şi în cele din urmă exclus din comunitate. Întâmplările pline de neprevăzut dar şi de umor fac ca tocmai acest neobişnuit talent să-i aducă prieteni adevăraţi, să-i ofere posibilitatea de a comunica şi în cele din urmă să se salveze şi să-şi salveze întreaga naţie de inaniţie – prin dans! – singurul limbaj prin care poate ajunge la inima oamenilor.

În lumea asta nebună, un pinguin mic, rotund şi pufos, ne învaţă că dansul este „ca şi cum ai cânta … din picioare” din preaplinul sufletului, că picioarele i se mişcă pe ritm de dans pentru că „sunt fericite”, că a fi tu însuţi te poate face dispreţuit într-o comunitate dar rege în alta şi că urmându-ţi menirea în viaţă cu devotament şi cu îndârjire te împlineşti şi îi ridici şi pe cei din jur.

Filmul este plin de simboluri, de metafore, de scene tulburătoare: delegatul ONU declară: „Nu vreau să trăiesc într-o lume fără pinguini!”; soluţia pe care o găseşte pinguinul protagonist la orice problemă este: „o să apelez la bunătatea din sufletul lui”; ritualul prin care pinguinii îşi găsesc iubirea este interpretând un „cântec al inimii” pe care fiecare dintre ei îl exersează din copilărie; încercările disperate ale pinguinului de a le vorbi oamenilor („ce, nu vorbesc pinguineşte?!?”) în scene paralele văzute prin ochii pinguinului şi prin ochii oamenilor; oamenii – văzuţi ca „extratereştri”, provoacă groaza celorlalte fiinţe şi pot atenta la viaţa acestora, căci am uitat că suntem chemaţi nu să le distrugem ci să le folosim spre mântuirea noastră: „Pentru că făptura aşteaptă cu nerăbdare descoperirea fiilor lui Dumnezeu. Căci făptura a fost supusă deşertăciunii – nu din voia ei, ci din cauza aceluia care a supus-o – cu nădejde, pentru că şi făptura însăşi se va izbăvi din robia stricăciunii, ca să fie părtaşă la libertatea măririi fiilor lui Dumnezeu.” (Rom. 8, 19-21) Dimpotrivă, atunci când omul nu mai e în stare să îşi asume creaţia, creaturile găsesc resursele interioare pentru a se salva de om.

 

Reclame
Published in: on 08/07/2008 at 10:58  Lasă un comentariu  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://oanabazavan.wordpress.com/2008/07/08/happy-feet-mumble-cel-mai-tare-dansator-2006/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: